Minutul de introspectie: la inceputul toamnei …
august 31, 2020
Minutul de introspectie: despre schimbare …
octombrie 3, 2020

Conform Modelului Procesului de Comunicare®, suntem o combinatie unica a sase tipuri de personalitate.

Poti vizualiza lucrurile si astfel: personalitatea oricaruia dintre noi este construita ca o cladire cu mai multe nivele, fiecare dintre acestea reprezentand o personalitate distincta.

Cum se nasc neintelegerile si cum le evit? Care sunt nevoile mele esentiale sau ale celor de langa mine? Care sunt filtrele prin care vad lumea? Ca adult, e oare posibil sa-mi cultiv noi trasaturi comportamentale? Cum imi pot imbunatati interactiunile zilnice ca partener/a de cuplu, prieten/a, parinte, manager sau coach?

Cautand numitorul comun al acestor intrebari, un aspect devine evident: sunt dilemele si ingrijorarile unui om preocupat de calitatea comunicarii, de fructificarea interactiunilor, de dorinta si curiozitatea de a invata sa-i asculte pe ceilalti si de a fi inteles de catre acestia.

Process Communication Model® este una dintre resursele aflate la indemana: un model de comunicare, o teorie a personalitatii si un instrument eficient de gestionare a relatiilor personale sau profesionale.

Odata cunoscut si integrat, ne ajuta nu doar sa comunicam in mod echilibrat cu interlocutorii, ci mai ales sa reconsideram situatiile in care comunicarea pare ca nu duce nicaieri.

Fie ca vorbim despre relatii de cuplu, de familie ori de prietenie, fie ca ne referim la raporturi de munca sau la sedinte de coaching, consiliere ori terapie, PCM® ne pune la dispozitie repere concrete pentru a descifra semnificatiile cuvintelor, sunetelor, expresiilor faciale, gesturilor si posturilor utilizate de catre interlocutori, astfel incat sa ne putem adapta imediat abordarea la mesajele acestora.

Poti lectura integral articolul in revista Psychologies.

Autor: Ane-Mary Ormenisan

Comments are closed.